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COLONIAL LEAGUE 

GOLF RULES AND REGULATIONS 

 
1. U.S.G.A. and PIAA rules will be followed.  Pursuant rule changes instituted in August 2011, golfers  

 may use range finders to measure distance only.   

 

2. In order for a match to be official, 9 holes must be completed. Incomplete matches of 9 or 

more holes would be scored from last completed hole. Take average of strokes over or under 

par for holes completed to determine scores for holes not completed. This will give an 18 

hole score for use in the records. In the event foursomes are at different locations, all scores 

will refer back to the last hole at which all foursomes completed not including playoffs. In a 

playoff/championship match, all 18 holes must be completed. 

 

3. If any questions arise concerning a rule, players should play two balls, record both scores, 

 and request a ruling at the end of the match from the coaches. If coaches cannot agree, a 

 ruling should be requested of the U.S.G.A. professional. 

 

4. Golf etiquette should be stressed at all times. 

 

5. A team shall consist of eight players. 

 

6. Scoring shall be medal play. The team score shall be the lowest five scores of team. Therefore, at 

least five players must play for a team score. In case of a tie, the next lowest player’s score 

should determine the winner. Scores may not be accepted until card is signed by participant 

and the opponent.  In the case of a tie using the 6
th
 score, the 7

th
 score shall break the tie and 

subsequently, the 8
th
 score if the first 7

th
 scores results in a tie.  If the result of the match is tied  

after the 6
th
, 7

th
, and 8

th
 scores have been match, the result of the match shall be a tie.   

 

7. The League Tournament Champion is determined by a four team (2 Divisional Champions and 2 

Wild Cards) tournament to be held simultaneously with the league individual tournament. The 

League Champion will be determined by medal play, scoring the best five of eight golfers for 

each school. 

 

8. Players must carry their own bag at all times. Physically handicapped players may be exempted from  

 this regulation upon application to, and approval from, the Colonial League golf chairperson. 

 

9. Pursuant USGA rule 8-1, each team may appoint one coach who may give advice to members of that  

 team, provide such advice is given in between holes and in a private manner that does not unduly  

 delay play.   

 

10. Spectators who choose to walk the course BEHIND the contestants, during competition, may do so  

 under the following restrictions: 

A. DO NOT offer comments or make suggestions to the competitors. NO COACHING! 

B. DO NOT observe play closer than twenty-five (25) yards BEHIND the group of 

competitors being observed. 

C. DO NOT cross over or observe play from teeing areas, fairways or putting greens. 

Play may be observed from cart paths or the “rough” only. 

D. DO NOT move or talk when a player is addressing the ball or making a stroke. 



E.  DO NOT attempt to decide questions of fact nor attempt to apply the Rules of Golf. 

In the event of a spectator refusing to abide by the PIAA regulations concerning 

spectators at an interscholastic golf meet (A-E above); the following guidelines 

are to be used: 

A. The coach will advise the offending person(s) of the PIAA regulations and  

request that they abide by the rules. 

B. If the offending spectator(s) refuses to observe the rules, he is to be asked to 

leave the course. 

C. If the spectator(s) refuses to leave, the play of the foursome is to be  

 suspended until the offender removes himself from the course. 

D. If the offender(s), after a few moments, will not remove himself from the  

course, play will resume and the player(s) from the school (in that 

foursome) that are “associated” with the offending person will not be 

counted in the final scoring. 

 

11. Practice shall be limited to practice areas. 

 

12. This league shall sponsor a League Tournament. Tournament rules are included in the Tournament  

 Colonial League Golf Tournament section.  

 

13. Appropriate dress and proper etiquette shall prevail. If any breach of the aforementioned is 

observed, coaches may mutually assess a penalty of two strokes. 

 

14. The Colonial League prohibits the use of tobacco and/or tobacco products by participating 

and non-participating team personnel, including coaches, during any interscholastic athletic 

contest, at any level of interscholastic athletic competition. 

 

15. The last three matches of the Colonial League Regular Season will begin 15 minutes prior 

(2:30pm) to the regular start time for matches (2:45pm). Teams will not be permitted to hit 

range balls prior to these last three matches. 

 

 

Colonial League Championship Tournament 

1.  The Colonial League will sponsor a Colonial League Championship Tournament consisting of    

 two (2) simultaneous tournaments. 

a. The two (2) Division winners and two (2) Wild Card teams will compete for the Colonial 

League Championship.  These four (4) teams will enter eight (8) players for competition.  

The eight (8) players from the four (4) championship teams will be paired in the first 

eight (8) groups of the tournament based on their scoring average.  The Colonial League 

Champion shall be determined by using the team’s five (5) best scores.  In the event of a 

tie, the same tie break used to break regular season ties shall be used (6
th
, 7

th
, 8

th
 score). 

b. The Colonial League shall declare a Male and Female Champion, and entry into the 

tournament shall be as follows: 

i. The 2 division winners and two wild card teams will have eight (8) automatic 

entries into the tournament as League Champion competitors.   

ii. The top 20 remaining players and ties that are not a member of the 4 

championship teams.  The top 20 players will be based on individual scoring 



averages as submitted by each coach.  Entered scores will be from Colonial 

League Matches only from the first contest of the year to the deadline date for 

entry.   

iii. Each team in the Colonial League shall be entitled to 1 entry in the tournament.  

If a player from any school does not make the cut for entry, that school may enter 

their top player in the tournament.  

iv. Females that are not part of one of the four championship teams or do not make 

the cut, may be entered to compete for the Girls Individual Championship.  As 

per the coaches’ recommendation, a female who a coach feels may have the 

ability to score approximately 100 or better at the championship course for that 

year may be entered into the tournament.   

 

Medals will be given to the Top twelve (12) Male finishers and the Top five (5) Female 

finishers.  In the event of a tie for the top five (5) Boys spots and the top three (3) female 

spots, a playoff shall determine the outcome of the tie.  Players will begin on a hole 

determined by the tournament director and play medal play until a tie is broken.  For ties 

within the 4
th
 and 5

th
 female spots and the 6

th
 through 12

th
 male spots, ties will be broken 

by matching scorecards beginning with the #1 handicapped hole and moving through the 

scorecard in order of handicap until a tie is broken.   

 

2. The tournament director shall secure a tournament site (preferably a neutral course not used     

by schools for regular matches, conveniently located for a majority of the participating 

schools). 

 

3. The tournament director shall assign marshals to each foursome who should 

be a golf knowledgeable adult. The pool of marshals shall include all coaches (except 

those coaches whose team is competing for the championship) and additional personnel 

provided by schools on an identified rotation (see misc.). It is recommended that each 

school provide two marshals (that of the school’s coach and athletic director) whenever 

possible to ensure proper coverage of the tournament.  It is presently expected that two 

additional marshals be supplied. 

 

4.  The responsibilities of marshals shall include keeping score, monitoring and 

encouraging players in adherence to golf etiquette and U.S.G.A. rules. If a rules 

questions arises, players shall play a second ball and request a ruling at the end of the 

match from the tournament director in consultation with the coaches. If this cannot be 

determined, a U.S.G.A. professional shall be consulted, if available. 

 

5.   All boys will play from the tees designated by the tournament director.  All girls will  

 play from the tees closest to 85% of the tees in which the boys are competing 

from.   
 

Miscellaneous: 

 

1. At the annual tournament the listed schools are required to provide 2 marshals in addition 

to their coach and the list shall be alphabetical rotation. New teams added will take a turn 



in the rotation in order of entry to the golf league competition. 

2004 – Bangor    2010 – Southern Lehigh 

2005 - Moravian Academy   2011 - Wilson 

2006 – Palmerton    2012 – Notre Dame G.P. 

2007 - Pen Argyl    2013 – Notre Dame E.S. 

2008 – Salisbury   2014 – Northwestern Lehigh 

2009 - Saucon Valley 

 

2. Home team is required to call the game summaries to the Express-Times, Morning Call, 

and Lehighton Times-News. 

 

3. All Star Selection –The top seven male finishers and the top two female finishers in the 

league tournament will be all-league. 

 


